Läs mer om:
Svensk Kärnbränslehantering och Ides Master concept
Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) kommer att expandera sin verksamhet inom anläggningsförvaltning har sedan många år använt sig av Ides programvara Master concept. Systemet är till för att säkra anläggningsinformationen i såväl pågående som framtida projekt avseende Clab i Oskarshamn (Centralt mellanlager för använt kärnbränsle) men även för framtida projekt för fabriken för inkapsling samt slutförvaret.
– Ur internationell synvinkel är den här affären väldigt prestigefull och den är också ett resultat av Ides fokus och engagemang i energisektorn. Vi är övertygade om att företag som investerar i ett modernt engineering data -system med inriktning mot konstruktion, omkonstruktion och underhåll vilket uppnår en betydande högre effektivitet och därmed lägre anläggningskostnader, säger Stig Hellholm, Vice VD för Ides AB.
– Eftersom tidsrymden man talar om när det gäller den totala kärnbränslehanteringen är så enormt stor – upp till 100 000 år så är vi naturligtvis väldigt stolta över att vara delaktiga i konstruktionen och underhållet av Clab, som är en så viktig anläggning. Tack vare den här affären använder 100 % av Sveriges anläggningar för kärnkraft och kärnkraftslagring Ides Master concept, säger Lars Geidne, VD för Ides AB.
– När vi på SKB ska implementera ett nytt tekniskt system som ska stödja oss i vår verksamhet är det nödvändigt med strategiska partners. För oss är det viktigt med såväl bred erfarenhet från branschen som säkerställd leveranskapacitet och långsiktigt samarbete. Enligt vår uppfattning är Ides AB en sådan partner, säger Robert Lindh, kommersiellt ansvarig på SKB.
Svensk Kärnbränslehantering AB
SKB ägs av kärnkraftsföretagen, Vattenfall Forsmark, OKG, Ringhals som enligt lag är skyldiga att både ta hand om det svenska kärnavfallet och svara för finansieringen.
SKB har till uppdrag att ta hand om använt kärnbränsle och radioaktivt avfall från de svenska kärn kraftverken på ett sätt som skyddar både människors hälsa och miljön på kort och lång sikt. Det använda kärnbränslet är bara en liten del av den totala mängden avfall som SKB hanterar. Även skyddskläder, rivningsavfall, utbytta reaktordelar och restprodukter från sjukvård, forskning och industri är exempel på radioaktivt avfall som måste tas om hand. Det är graden av radioaktivitet som avgör hur avfallet måste hanteras.
I Clab (Centralt mellanlager för använt kärnbränsle) utanför Oskarshamn lagras det använda kärnbränslet under ca 30–40 år i väntan på slutförvaring. Med bibehållen hög kvalitet på drift och underhåll kan Clab drivas på ett säkert sätt i 100 år eller mer. Men eftersom kärnbränslet måste isoleras från människa och miljö i minst 100 000 år, måste det efter mellanlagringen placeras i förvar som är säkert även utan övervakning.
Inkapsling och slutförvar projektet och Master concept
SKB:s metod för slutförvaring av det använda kärnbränslet kallas för KBS-3 och bygger på tre skyddsbarriärer: kopparkapslar, bentonitlera och det svenska urberget. Prövningen som pågår av Mark- och miljödomstolen innefattar ett slutförvar i Forsmark, en inkapslingsdel i anslutning till mellanlagret i Oskarshamn (Clink), samt transporter. Berget och det stora djupet bidrar till att hålla det använda bränslet avskilt från människa och miljö i minst 100 000 år. Det gör så att kapseln och bufferten behåller sin funktion mycket länge. Ett säkert slutförvar har skapats.
Kontakta oss för mer information